Spring naar content

Bart Wouters | centrumcoördinator wijkcentrum De Poorten in Tilburg

Voordat Bart Wouters aan de slag ging als centrumcoördinator werkte hij tien jaar in de evenementenbranche: een bedrijfstak die bekend staat om zijn prestatiedrang en hoge werkdruk. Na jaren met plezier te hebben gewerkt was de rek eruit en heeft hij afscheid genomen van zijn baan. Bij een re-integratie bureau ontdekte hij dat zijn kracht ligt in het blij maken van mensen. Daarmee komt hij bij ContourdeTwern volledig tot zijn recht.

Een passie voor muziek

Bart zijn vader was muzikant en muziekdocent. Daarom stroomt bij hem muziek door de aderen. Bart: “Ik wist al vroeg dat ik muzikant wilde worden. Er was altijd muziek in huis. Klassiek, rock, jazz, bigband, carnaval, noem maar op. Ik speelde drums en piano, totdat ik de basgitarist van Level 42 hoorde. Zo spelen, dat wilde ik ook.” Na de mavo volgde hij de havo voor muziek en dans en daarna diverse conservatoria, waar hij de hoofdvakken basgitaar en contrabas volgde. En was hij bassist in diverse bands. Tegenwoordig speelt en zingt hij in een jump & jive-band. Hij kwam er al snel achter dat hij geen fulltime muzikant wilde worden. Bart: “Altijd een onregelmatig inkomen, je kunt nooit ‘nee’ zeggen en na honderd keer spelen op bruiloften ben je daar wel klaar mee.” Hij ging aan de slag als conciërge bij de Hogeschool West-Brabant in Breda (tegenwoordig Avans).

En maar doorgaan

In twintig jaar tijd werkte hij zich binnen de hogeschool op van conciërge naar informatiemedewerker bij een mediatheek tot evenementenorganisator. Ook was hij 14 jaar vrijwillige voorzitter van het Breda Jazz Festival. De vacature evenementenorganisator kwam op het juiste moment voorbij. Bart: “Je moest ervaring hebben met grootschalige evenementen met minimaal 10.000 bezoekers. Dat is Breda Jazz wel.” Maar als vrijwilliger van zo’n evenement ben je nog geen evenementenorganisator.

Bart: “Ik heb dat eerste jaar veel geleerd. In de evenementenbranche ga je maar door, er is geen tijd om te evalueren. Is het ene evenement net over, staat het volgende alweer klaar. En: elk evenement moet beter worden dan het vorige. Een grote opgave en uitdaging, qua prestatie en werkdruk. Daar moet je tegen kunnen, anders ga je kopje onder. Na negen jaar was mijn energie op, zat ik tegen overspannenheid aan.” Toen brak de pandemie uit en lag alles stil. Bart: “Geen muziekoptredens én geen evenementen meer. Een geluk bij een ongeluk? In ieder geval hét moment om de balans op te maken. Ik hakte de knoop door en nam afscheid van mijn oude baan.”

Bart Wouters| centrumcoördinator wijkcentrum De Poorten in Tilburg
Bart Wouters | centrumcoördinator wijkcentrum De Poorten in Tilburg

Blijmaker en verbinder

Bart nam twee jaar de tijd om zich te bezinnen over zijn toekomst. De Krachtcentrale 013 (loopbaan- en re-integratietrajecten) heeft hem enorm geholpen. Bart: “Samen met de cursusleiders ontdek je wie je bent en waar je goed in bent, wat je wilt en waar je kracht uithaalt. Daar heb ik in al die jaren nooit bij stil gestaan. Uit die wolk van woorden kwam steeds ‘blijmaker’ en ‘verbinder’ terug. En dat klopt! Als ik op het podium sta, vergeet ik alles om me heen, en wil ik mensen enthousiasmeren. Maar ook in het werk ben ik blij als mensen blij naar huis gaan.”  Het sociaal domein is hem dan ook op het lijf geschreven.

Bart: “De functie centrumcoördinator heeft raakvlakken met mijn competenties. Zoals bezoekers een warm welkom bieden en het aansturen van beheerders en het begeleiden van vrijwilligers. Maar wat ik me niet van tevoren had gerealiseerd is de meerwaarde van het sociale aspect. Wat wij als wijkcentrum kunnen betekenen voor kwetsbare wijkbewoners. Daar krijg ik iedere keer zoveel energie van. Een bezoek aan het wijkcentrum is voor sommige wijkbewoners zoveel meer dan een kopje koffie of een potje biljart. Hier komen mensen die het sociale contact echt nodig hebben. Weduwen en weduwnaars, eenzame ouderen. Die eenzaamheid is echt een voortvloeisel uit die corona-malaise. Het wijkcentrum kan echt als sociale spil dienen voor de wijk.”

De weg terug naar het wijkcentrum

Bart krijgt van de sociaal werkers en buurtondersteuners ook signalen door over wijkbewoners. Bart: “Collega’s verwijzen soms wijkbewoners door naar het wijkcentrum. Hierdoor ken ik een beetje hun situatie. Schuif ik aan tafel en maakt ik vrijblijvend een praatje.  En kan ik een steentje bijdragen aan hun geluksmoment. Ik hoor terug dat mensen dit op prijs stellen en blij zijn met mijn aanwezigheid. Na afloop van een vergadering van de wijkraad drink ik soms een potje bier met de leden en babbelen we wat na. Dat betekent soms meer voor de gemeenschapszin dan een inhoudelijk gesprek over bestuurlijke zaken.”

De functie van Bart is veelzijdig. Hij doet de administratie, bestelt voorraden, betaalt rekeningen, maar draait ook bardiensten en springt waar nodig in bij activiteiten. Bart: “Toen ik hier begon, kwamen we net uit de pandemie. Was het wijkcentrum meer gesloten. Nu zijn we weer meer open. Je ziet de mensen terugkomen, het wijkcentrum komt weer tot bloei. Zaten er eerst zeven mensen bij de inloop voor alleenstaande ouderen, nu zitten er twintig! Ik vind het mooi om te zien hoe mensen hun weg terugvinden en het wijkcentrum (her)ontdekken.”

Dit werk is een verademing

Hij raadt iedereen over te stappen naar het sociale werkveld. Bart: “In deze sector staat de menselijke maat bovenaan. Dat is bij andere sectoren wel eens anders. Tuurlijk moet je hier ook resultaten behalen en wordt verwacht dat je naar behoren presteert, maar je krijgt ook de ruimte om te overleggen en evalueren. Er is meer begrip voor elkaar en je mag fouten maken, daar leer je van. Een verademing in vergelijking met waar ik vandaan kom!”

Er is meer begrip voor elkaar en je mag fouten maken, daar leer je van. Je krijgt ruimte om te overleggen en evalueren.

Bart  | centrumcoördinator bij ContourdeTwern

Is dit werk voor jou?

Bekijk de vacatures en vind er één die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.