Spring naar content

Chawa van der Jagt | staffunctionaris bij de afdeling Innovatie en Beleid

Chawa van der Jagt (51) is staffunctionaris bij de afdeling Innovatie en Beleid van ContourdeTwern. Als beleidsmedewerker heeft ze de accounts kinder- en jongerenwerk (R-Newt Kids en R-Newt), basisvaardigheden (laaggeletterdheid en digitale vaardigheden) en vrijwillige inzet in haar portefeuille.

Chawa: “Mijn baan is super afwisselend. Ik geef advies, denk mee, haal veel informatie op en probeer alle informatie goed bij elkaar te brengen in een beleidsstuk, verantwoording of aanbesteding. Hiervoor is het belangrijk dat ik de plaatselijke, regionale en landelijke ontwikkelingen volg, zodat ik op de hoogte ben van het speelveld. Het is altijd een leuke uitdaging om een goed verhaal op papier te zetten. Allemaal met het oog op een vitale en veerkrachtige samenleving. Want, zoals onze leus zegt, we doen het samen en Nooit Alleen.”  

Betekenis in je werk  

Chawa is opgegroeid in Hilvarenbeek. Als jong meisje wilde ze dansmarieke worden. Later werd ze actief in het bruisende verenigingsleven van het dorp. Bij de volleybal vereniging, de tennisvereniging en het Kindervakantiewerk. Misschien is daar wel het zaadje geplant om iets te willen betekenen voor de gemeenschap. Na het gymnasium volgde ze pedagogische wetenschappen op de universiteit en studeerde ze af als pedagoog. Chawa: “Daar was geen droog brood mee te verdienen. Daarom ging ik aan de slag bij Interpolis waar ik me opwerkte van uitzendkracht naar commercieel medewerker tot projectmedewerker op de ICT-afdeling. Na Interpolis volgden onder andere nog banen bij de schoolloopbegeleidingsdienst en, sportbedrijf Tilburg. Ook startte ze een eigen coaching praktijk en zag veel kinderen met leerproblemen. Kinderen die vastliepen in het onderwijssysteem. Ze kunnen veel meer dan ze denken, het was mooi om ze vol zelfvertrouwen weer de deur uit te zien lopen.    

Een project volgen van A tot Z 

Toch knaagde er iets. Chawa: “Ik wilde iets betekenen voor mijn eigen stad en haar inwoners”. Daarom solliciteerde ze op de vacature bij ContourdeTwern. Ze werd aangenomen. “Vanuit Innovatie en Beleid ben je bezig met geldstromen, beleidsplannen en subsidieaanvragen. We ondersteunen de managers bij het hele proces van aanvraag tot en met verantwoording. Samen met de managers halen we uit het werkveld op welke inhoud we willen beschrijven. Als staffunctionaris zorg je dat je een goed verhaal schrijft en houd je in de gaten dat het verhaal aan alle voorwaarden voldoet. Hier betrekken we ook onze afdelingen Financiën en Communicatie bij. We zetten ons ook in bij het maken van de verantwoording. M.a.w. doe je als organisatie wat je hebt toegezegd? En vaak krijgen we van de managers teruggekoppeld hoe het project werkt in de praktijk. Kortom, je volgt het hele proces van aanvraag tot toekenning en van verantwoording tot de praktijkervaring. Dat geeft me veel voldoening.” 

Ik wilde iets betekenen voor mijn eigen stad en haar inwoners

Chawa

Het beste uit de jongere naar boven halen 

Op dit moment is ze bezig met een aanvraag voor de online leefwereld van jongeren, samen met de projectleider van R-Newt. Hierbij leerde ze goed de leefwereld en de straattaal van de jongeren kennen. Chawa: “Die was me voorheen redelijk onbekend en ik moest daar goed in duiken. Maar door de goede uitleg van de projectleider zijn we tot een goed stuk gekomen, waarin helder is wat we willen doen en waar we geld voor aanvragen.”. Chawa: “Het is goed om te zien hoe R-Newt meegaat in die vernieuwingen en anticipeert op het online jongerenwerk. Door in de online leefwereld van de jongeren te gaan zitten en ze ook in die leefwereld te ondersteunen.”.  
Chawa: “ik vind het mooie van R-Newt dat we werken vanuit talentbenadering. Waarbij alles kan, maar niets hoeft. Door te sturen op de intrinsieke motivatie en het stimuleren van zelfvertrouwen haal je het beste uit de jongere naar boven. Dat zag ik ook in mijn praktijk.”  

Glitter en geluk

 Wat wil ze sollicitanten meegeven? “Je komt in een omgeving terecht bij mensen die graag iets voor een ander willen doen, dienstbaar zijn en een sociaal hart hebben. Die betrokkenheid en bevlogenheid in deze organisatie is prachtig. Tegelijkertijd zie ik dat collega’s niet altijd goed voor zichzelf zorgen, juist omdat ze zo goed voor de ander willen zorgen. Maar zorgen voor een ander begint met goed zorgen voor jezelf !” Chawa heeft de opleiding werkgelukdeskundige gevolgd en geeft naast haar werk op de afdeling I&B samen met de Chief Happiness workshops in de teams over werkgeluk. Chawa: “Daarbij kijken we wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn in je werk. En werken dan samen aan iets waar je warm voor loopt..” Werkgeluk zit hem vaak in kleine dingen. Dat je aan een thuiswerker die al weken thuis werkt, vraagt hoe het met hem gaat. Of dat je van een collega die terugkomt uit Barcelona, ook onthoudt in welke wijk zij is geweest. Zelf werd ze gelukkig van een collega die tijdens de Teamdag glitterpennen uitdeelde. Chawa: “Ik vond dat zo attent. Wij zijn van innovatie en beleid. Wij moeten de pen ter hand nemen en beleid schrijven. Dat schrijven geeft ons glitter. En  werkgeluk.”  

Is dit werk voor jou?

Bekijk de vacatures en vind er één die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.

Meer ervaringsverhalen

Marcella Marsé  | Microsoft 365 Adviseur 

Zelfstudie, nieuwsgierigheid en lef zijn de rode draad in Marcellas loopbaan. Ze had niet de juiste werkervaring of studie, toch startte 2 jaar geleden bij ContourdeTwern als applicatiebeheerder. Ze leerde alles wat nodig was ‘on the job’.

Karim | beheerder én jongerenwerker in opleiding, Dordrecht

Karim zat jarenlang thuis. Hij wist niet wat hij wilde of waar zijn krachten lagen. In 2022 stapte hij haar de huisarts om over zijn depressieve gevoelens te praten. Dat werd het begin van een weg naar boven. Via een participatietraject kwam Karim bij The Nxt Chapter uit. Nu is hij beheerder van de R-Newt-locatie aan De Vest in Dordrecht én volgt hij de vakopleiding Jongerenwerk.

werkvoorjou.nl