Spring naar content

Fatima Elabbassi | sociaal werker wijkcentrum De Ypelaer, Tilburg

In wijkcentrum De Ypelaer in Tilburg-Noord komen veel vrouwen van verschillende nationaliteiten. Sommige van hen hebben zijn van ver gekomen en hebben ondersteuning nodig om sterker in het leven komen te staan. Sociaal werker Fatima biedt die ondersteuning. Ook zij komt van ver. Door zelf haar talenten te ontwikkelen , haar zelfbewustzijn te vergroten en haar fysieke en mentale gezondheid te werken, kan ze nu ook deze vrouwen helpen om zichzelf te ontwikkelen.

In het kort

Fatima (50) is van Marokkaanse afkomst. Als klein meisje wilde ze graag lerares Frans worden. “Ik was goed in die taal, en in rekenen. Daar wilde ik iets mee doen.” Maar het leven liep anders.

In Nederland werkte ze hard aan het leren van onze taal en had ze bijbaantjes in de kinderopvang, huishoudelijke hulp en individuele begeleiding. Ook deed ze vrijwilligerswerk bij het Centrum Buitenlandse Vrouwen (CBV) in Tilburg. Fatima: “Hier kwam ik terecht toen mijn man overleed en ik op zoek was naar afleiding. Samen met mijn begeleider kijken we naar de mogelijkheden voor mijn toekomst. Toen er een vacature vrij kwam voor intermediair bij – toen nog – De Twern, greep ik mijn kans.”

Fatima Elabbassi aan het werk in wijkcentrum De Ypelaer in Tilburg

Groeien binnen je vakgebied

Het werk is haar op het lijf geschreven. Fatima: “Ik ben sociaal en kan me inleven in anderen, voel aan hoe mensen met elkaar om moeten gaan, hou rekening met mensen en heb respect voor hen.” Ze wilde graag sociaal werker worden. Ze volgde de opleiding sociaal cultureel werk, niveau 4. Fatima: “Voor mij erg belangrijk om te groeien binnen mijn vakgebied. Het was pittig, vooral tijdens de examentijd. Dan had ik even geen sociaal leven en was het voor mijn kinderen iets minder gezellig.”

Bewust maken van zelfzorg

De opleiding heeft zijn vruchten afgeworpen. Fatima organiseert in het wijkcentrum naailessen, fietslessen, kooklessen en taallessen. Tijdens de ontmoetingen komen veel verhalen en emoties los. De vrouwen hebben veel op hun bordje.  Zijn naast werkende moeder, huisvrouw, dokter en leraar tegelijk. Ze vinden gelukkig ook steun bij elkaar en maken elkaar bewust ook aan zichzelf te denken. Fatima: “Ik stel hun zelfzorg centraal en zorg dat de kracht vinden om sterker te worden. Bij zaken als opvoeding, zorg, werk en taal. Waardoor ze zichzelf ontwikkelen, de Nederlandse taal verbeteren of vrijwilligerswerk gaan doen. Door het veranderen van gedrag of het vergroten van het netwerk komen de vrouwen meer tot hun recht.” Fatima vindt zelf veel ontspanning in de natuur. “De bomen, de vogels, daar geniet ik van.”

Verkeersles in wijkcentrum De Ypelaer in Tilburg

De waardering die ik terug krijg, geeft mij veel voldoening en de kracht om dit werk vol te houden.

Fatima  | sociaal werker bij ContourdeTwern

Uitdagend werk

Sociaal werk is uitdagend werk. Fatima: “Je moet tegen een stootje kunnen, jezelf goed kennen en soms snel handelen zonder te overleggen.” Ze haalt veel voldoening uit het ondersteunen van de vrouwen. Fatima: “En ik krijg ook veel waardering terug, dat geeft mij de kracht dit werk vol te houden.” Zoals bij de vrouw die haar ineens omhelsde in met trillend stemmetje in haar oor fluisterde ‘ik waardeer je hulp en ondersteuning, door jou kan ik nu overal met de fiets komen en ik voel me mentaal sterker.’ Hoe mooi is dat!

Wil je sociaal werker worden, maar twijfel je of je wel sociaal bent? “Gewoon doen”, aldus Fatima. “De meeste mensen hebben sociale vaardigheden geleerd. En …die kun je in dit werk snel leren en bijschaven. Door steeds weer nieuwe ervaringen op te doen en gesprekken te voeren, ga je na een tijd patronen herkennen.”

Is dit werk voor jou?

Bekijk de vacatures en vind er één die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.