Spring naar content

Katie Eppenhof | jongerenwerker R-Newt Reeshof 

Wie had kunnen denken dat voormalig hangjongere Katie later zelf jongerenwerker zou worden? Haar ervaringsdeskundigheid én haar opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) vormen een gouden combinatie om jongeren adequaat te ondersteunen en hen te behoeden voor het slechte pad. Katie: “Ik kan hen nu wél de hulp bieden, die ik zelf niet kreeg!”

Een glimlach als masker 

Katie is zelf in haar jeugd heel zoekende geweest. Katie: “Ik heb me vaak alleen gevoeld. Voelde me onveilig, zowel thuis als op school. Op mijn 12de besloot ik altijd te blijven lachen, nooit meer mijn gevoelens te tonen of me kwetsbaar op te stellen. Wat ervoor zorgt dat je best alleen en onbegrepen kunt voelen.” 

Na schooltijd hing ze vaak op straat rond. “Daar stelden mensen geen vragen. Niemand wist hoe het echt met me ging of wat ik nodig had. Ik ging in de overlevingsstand.”  

Katie Eppenhof | jongerenwerker R-Newt Reeshof 
Katie Eppenhof | jongerenwerker R-Newt Reeshof 

Keerpunt

“Ik vluchtte in dingen die slecht voor me waren en deed er alles aan om niets te hoeven voelen, ik liep regelmatig met suïcidale gedachten rond. Alleen, door mijn eeuwige lach, merkte niemand dat.” Ondanks alles haalde ze haar havo- en SPH-opleiding en kreeg ze een baan als jongerenwerker. Op haar 23ste kwam het keerpunt. Toen kwam de man met de hamer. Ik koos er uiteindelijk voor om hulp te gaan zoeken bij een psycholoog. Die zag me als mens en jongerenwerker en niet als hulpvraag.  

Ze nam de tijd voor me en zag mij zonder oordeel. De keuzes die ik in mijn leven maakte definieerden mij niet. Dat deed me goed. Ze prikte precies door me heen en bood me de steun die ik nodig had.  

Erkenning, herkenning, hoop en perspectief 

Die steun kan ze nu geven aan de jongeren. “Dit werk biedt mij de kans om vanuit mijn ervaringsdeskundigheid voor een jongere juist die persoon te zijn, die ik zelf heb gemist. Mijn hele verhaal is hierbij niet van belang, ik kijk niet perse naar specifieke details uit mijn verhaal, wel naar het overkoepelende thema. Dat ik vluchtte voor mijn emoties, me eenzaam of leeg voelde of verlies meemaakte. In die thematiek kan iedereen zich vinden. Door me in te leven kan ik net dat stukje herkenning, hoop of perspectief bieden. Laatst besprak ik met een meisje haar ADHD-medicatie. Ze zei: “Dat snap je toch niet.” Ik vroeg: ‘Krijg je ook een droge mond van die medicijnen?’ Haar ogen lichtten op, eindelijk iemand die haar snapte. En ze begon honderduit te praten over haar problemen. Die ervaringsdeskundigheid is naast mijn professionele kennis een enorme aanvulling.  

Jongerenwerk is een vak: een vak van kunnen, zijn en doen. In deze video laten we de kracht van het jongerenwerk zien.

Word jongerenwerker. Laat je niet tegenhouden door je achtergrond! Als je kijkt naar wat jongeren wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen en werkt vanuit je passie en je hart, dan komt die kennis vanzelf.

Katie | jongerenwerker bij ContourdeTwern, R-Newt Reeshof  

Geen dag hetzelfde 

Katie heeft haar leven weer op de rit. Ze wordt blij van haar zoontje (het mooiste wat er is), haar familie en haar werk. Katie: “Geen dag is hetzelfde. We maken de krachten en talenten van de jongeren elke dag zichtbaar. Daar word ik superblij van.” Hiervan heeft ze legio voorbeelden: jongeren die niet weten wat hen eigen talent is, en in het jongerencentrum uitblinken in muziek, film, rap, dans of sport. Jongeren die de deur niet uitkwamen, en hier komen voor een speciale activiteit en nieuwe vrienden maken. Een meisje dat niet langs een groepje jongens durfde te fietsen en na de bokslessen weer vol bravoure langsfiets. Katie: “Of die jongen die een paar jaar geleden het bloed onder mijn nagels vandaan haalde. Hij viel uit op school, had weinig kansen. Totdat hij bij ons vrijwilligerswerk ging doen en via een stage bij ons in dienst kwam. Ik kan me geen betere collega wensen.” 

Werken vanuit je hart en passie 

Kijken naar wat jongeren wel goed kunnen, in plaats van wat ze niet kunnen. Die boodschap wil Katie meegeven aan iedereen die jongerenwerker wil worden. Katie: “Jongeren oprecht kunnen zien, naast ze staan, naar ze luisteren en samen hun wens ontdekken. Dan kun je er echt voor ze zijn. Als je werkt vanuit je hart en je passie, maakt het niet uit wat je bent of waar je vandaan komt. Jij neemt ook weer kwaliteiten mee, die aanvullend kunnen zijn voor ons.”.

Is dit werk voor jou?

Bekijk de vacatures en vind er één die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.