Kyanu Sterk | stagiair jongerenwerker R-Newt
Als stagiair jongerenwerker bij R-Newt haalt Kyanu Sterk (23) het meest voldoening als hij kwetsbare jongeren met elkaar heeft verbonden waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen. Door hen te ondersteunen op individueel vlak of hen te helpen bij het organiseren van projecten, waarbij ze hun talenten ontdekken en meer zelfvertrouwen krijgen.
Weten waar je voor op staat
‘Een geboren leider’, zo noemde de juf op de basisschool hem. “Ik nam het altijd op voor de buitenbeentjes in de klas. Maar ik zorgde er ook voor dat ze in contact kwamen met de cool kids. Dan organiseerde ik een voetbalwedstrijd, waarbij de helft uit buitenbeentjes en de helft uit populaire kinderen bestond. Dat was supertof!”
Op de havo echter kon hij zijn plek niet vinden. Kyanu: “Ik wist niet goed hoe ik me moest plaatsen binnen bepaalde systemen, zette me af tegen docenten, ging met verkeerde vrienden om en haalde op straat rottigheid uit.”

1000 procent voor sociaal werk
Na de havo nam hij een tussenjaar om uit te zoeken wat hij wilde. Kyanu: “Ik was afwasser, vuilnisman, fabrieksarbeider en werkte in de horeca waar ik ongezonde gewoontes opdeed. Onregelmatige werktijden, weinig slapen Ik besefte dat ik iets aan die giftige omgeving moest doen en besloot de opleiding Sociaal Werk te volgen op de Avans Hogeschool in Den Bosch. Keanu: “In het introductiejaar kreeg ik een heftig auto-ongeluk. Dat maakte de ommekeer. Ik ben 1000 procent voor de opleiding gegaan. Ik ben zelf verantwoordelijk voor de dingen die verkeerd gingen. Door alles om te zetten in motivatie, kon ik mezelf spiegelen en me inzetten voor een betere toekomst.”
Succesvolle onderzoeken en stages
Op Avans deed hij diverse onderzoeken op sociaal-maatschappelijk gebied. Zo onderzocht hij het gebruik van softdrugs op middelbare scholen. “Op het vwo ontdekte ik: hoe hoger het niveau, hoe groter het gebruik. Daar stond ik van te kijken. Je zou eerder verwachten dat leerlingen met een lager niveau meer gebruiken.”
Bij zijn stage bij een organisatie voor mensen met een licht verstandelijke beperking leerde hij vooral hoe hij een vast en betrouwbaar persoon moest worden door zijn ego te laten zakken. Kyanu: “Waardoor ik meer in contact kwam met kwetsbare doelgroepen. Aan het einde van de stage vonden de cliënten het echt jammer dat ik wegging en kreeg ik cadeautjes mee. Ik voelde me zo dankbaar.”
Ik help jongeren hun talenten te ontdekken
Hij zit nu in zijn derde jaar en loopt stage bij R-Newt. De stage bevalt hem supergoed. Vanuit het stedelijk team is hij betrokken bij projecten waarbij jongeren met coaching en budget van het jongerenwerk de kans krijgen hun eigen initiatief kunnen uit te voeren. Hierbij werken ze zowel aan zichzelf en aan hun toekomst, maar doen ze ook iets voor een ander.
Kyanu: “Je helpt jongeren hun talenten en leerdoelen te ontdekken en ontwikkelen. Kijkend naar de maatschappelijke betekenis, wat hij kan bieden en wat hij terug kan geven. Zo ben ik naast een Eritrese jongen gaan staan. Via TikTok wilde hij een project opzetten over de cultuur van zijn land, je ziet dat terug in dans, drama en comedy. Dat is goed van de grond gekomen. We werkten samen met 20 andere jongeren en het jongerenwerk. Het TikTok-filmpje bereikte 100.000 jongeren!”

Hij kijkt naar wat er mogelijk is, wat de jongeren willen en past zich daarop aan. “De jongeren van de inloop op donderdagavond wilden graag met elkaar een digitaal FIFA-voetbalgame-toernooi organiseren. Dat vonden wij een super goed idee. Wij faciliteerden tv-schermen, playstations en cups, maar de jongeren organiseerden het toernooi zelf. En dat was het einddoel: jongeren met elkaar verbinden door samen te gamen.”
Ervaringsdeskundigheid als bijvangst
De stage geeft hem veel voldoening. Kyanu: “Ik heb altijd de behoefte gehad de verbinding aan te gaan met anderen. Dat heb ik nu echt mogen leren bij R-Newt. Door zonder oordeel echt te luisteren naar de jongeren. Hierdoor voelt de jongere zich gezien en gehoord en kan er iets in beweging komen als hij het gevoel heeft dat hij vastzit. De flinke rugzak die ik draag heeft effect op de jongeren waar ik mee werk. Door mijn ervaringsdeskundigheid snap ik goed waar zij mee worstelen met en kan ik ze goed ondersteunen. Dat is een enorme bijvangst.”
Wat raadt hij andere stageairs aan? Kyanu: “Vraag jezelf af, wat is de reden waarom ik deze studie doe en elke ochtend uit bed kom. Als je opstaat met het gevoel ‘wat doe ik hier eigenlijk’, zit je op de verkeerde plek. Daar kan ik ook over meepraten. Hoe gaaf is het om iets te doen wat jezelf interessant vindt waardoor je je zelf nog meer kunt verbreden of verdiepen. En dat kan heel goed bij R-Newt. Bij projecten of individuele ondersteuning, of thema’s voor jongeren als seksualiteit, queer community of eenzaamheid. Daarom zie ik me hier later wel als jongerenwerker werken.”
Wil jij ook een stage bij een sociale werkgever?
Bekijk de stagevacatures en vind er één die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld en vind jouw stageplek.