Spring naar content

Nelleke Megens | maatschappelijk werker ContourdeTwern Boxtel 

Toen Nelleke Megens jaren geleden onderwijsassistent was, wist ze dat maatschappelijk werker wilde worden. Toch heeft ze in haar carrière een grote omweg moeten maken om te komen tot de baan die ze nu heeft, waarbij ze doet wat ze het liefste doet: mensen bijstaan als maatschappelijk werker in de wijk, op scholen en bij een sociaal werkbedrijf.

Van dolfijnentemmer naar onderwijsassistent

Nelleke (39) wilde als klein meisje graag dolfijnentemmer worden. Dat lukt helaas niet. Daarna wilde ze juf worden. Met kinderen werken is ook dol fijn, echter niet altijd. Nelleke: “Tijdens mijn mbo-opleiding tot onderwijsassistent merkte ik dat de problemen van de kinderen me meer aantrokken dan het lesgeven. Toen een kind me vertelde ‘ik mag van mijn mama mijn papa niet meer zien’, wist ik dat ik schoolmaatschappelijk werker wilde worden.”

Een gemis aan inhoudelijk contact met clienten

Na het mbo studeerde ze Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) aan de Fontys. Toen ze afstudeerde, was het moeilijk om aan een baan als maatschappelijk werker te komen. Dus ging ze via uitzendwerk aan de slag als begeleider psychosezorg bij psychiatrisch ziekenhuis De Grote Beek in Eindhoven. Vijf jaar later werd ze coach bij verslavingszorg Rodersana en werkte ze zich in elf jaar tijd op tot behandelaar en leidinggevende. Nelleke: “Ik zat in het managementteam, beschreef processen en was vooral bezig met cijfers, caseloads en zorgverzekeringen. Ik miste steeds meer het  inhoudelijke contact met cliënten en wilde dolgraag weer als behandelaar aan de slag. Toen zag ik twee jaar geleden de vacature voor buurtmaatschappelijk werker bij ContourdeTwern.”

Achter de voordeur zie en kun je zoveel meer

De tekst van de vacature luidde ‘we zoeken iemand die naast de bewoners gaat staan en het complexe netwerk in de eigen omgeving aanpakt’. Nelleke: “Dat sprak me erg aan. Achter de voordeur zie en kun je zoveel meer. Je kunt een band met de bewoner opbouwen zonder dat er allerlei plichten achter zitten. Zo anders als in de geestelijke gezondheidszorg, waar je elke minuut met of over contact met de cliënten moet verantwoorden en declareren aan de zorgverzekeraar. Waardoor je veel minder tijd hebt om op de inhoud in te gaan en het steeds moeilijker wordt om naast de cliënten te gaan staan. Bij ContourdeTwern heb je wel de tijd om te kijken en te luisteren naar bewoners. En te zoeken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.” 

Nelleke Megens | maatschappelijk werker ContourdeTwern Boxtel 

Ik doe wat ik als tiener al wilde doen

Ze solliciteerde en werd in 2020 aangenomen. Sinds die tijd werkt ze als maatschappelijk werker op drie locaties: in de buurt, bij het sociaal werkbedrijf WSD en sinds september op scholen. Nelleke: “Onlangs kregen we in Boxtel vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) gelden beschikbaar om schoolmaatschappelijk werk op te starten. Ik ben weer terug in het onderwijs en doe wat ik als tiener al wilde doen: vroeg problemen signaleren bij jeugdigen en jongvolwassenen adequate hulp bieden. We zijn dan ook erg blij met het geld dat de gemeente hiervoor vrij heeft gemaakt.”

Met een kleine handreiking mensen het juiste pad op sturen

Nelleke hoefde zich niet om te scholen. “Ik heb de benodigde papieren en sta geregistreerd als GgZ-agoog bij het Registerplein. Ik ben blij dat ik weer doe wat ik het liefste doe. Mensen helpen die zelf geen overzicht meer hebben en vaak de weg niet weten naar wat er mogelijk is. Met een kleine handreiking kun je ze naar het juiste pad sturen, en naar een fijne toekomst. Dat geeft mij veel voldoening. Ik zou iedereen willen aanraden dit werk te doen, het is ontzettend dankbaar.”

Als je de tijd neemt om te kijken, zie je ineens zoveel meer!

Nelleke | maatschappelijk werker bij ContourdeTwern Boxtel

Is dit werk voor jou?

Bekijk de vacatures en vind er één die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.