Nina van Wijk | stagiair grafische vormgeving ContourdeTwern
Sinds augustus is Nina van Wijk (25) stagiair grafische vormgeving op de afdeling Communicatie van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Ze voelt zich hier als een vis in het water. Nina: “Ik kan hier mijn creativiteit kwijt. Binnen de organisatie zijn een aantal organisaties verenigd, zoals R-Newt en Bijeen, met ieder een eigen huisstijl, smoel en doelgroep. Dat maakt de vormgeving gevarieerd. En ik heb ook de vrijheid om zelf dingen te verzinnen. Daar krijg ik veel complimenten over. Hierdoor groeit mijn zelfvertrouwen en voel ik me niet onzeker.”
Ik voel me op mijn plek bij ContourdeTwern
Dat is wel eens anders geweest. Op de middelbare school was ze erg onzeker. Nina: “Ik was op sociaal gebied niet super. Viel er een beetje buiten.” Op het toneel voelde ze zich wel op haar gemak. Nina: “Ik deed mee aan een musical en een toneelstuk. Dat waren zulke aardige mensen. Ik kon daar mezelf zijn. Toneel werd mijn uitlaatklep.” Ook was ze heel creatief. Ze tekende manga’s na, maar ook Donald Duck en Suske en Wiske.
Op diezelfde middelbare school volgde ze theaterlessen. Ze wilde graag de opleiding theaterdocent volgen. Helaas kwam ze niet door de auditie heen. Daarna volgde ze de opleiding dramatherapie. Nina: “Ik ben dol op theater en help graag mensen. Bij deze opleiding kon beide interesses koppelen. En dramatherapie gaf me zelf ook inzichten. Ik had niet veel zelfvertrouwen. Daarom vond ik het moeilijk om iemand te spelen die dat wel had. De docent merkte dat en vroeg me of ik vroeger gepest werd. Ik zei dat ik me buitengesloten voelde. ‘Dat is ook pesten’, zei ze. Echt, een eyeopener voor me .” Toch maakte ze de opleiding niet af. Nina: “Ik zag mezelf geen therapeut worden. En ik liep ook achter op de rest.”

Poeha en diepgang op de academie
Creativiteit is haar andere talent. Ze besloot naar de kunstacademie te gaan. Nina: “Ik deed daar kunstzinnige vormen: kleien, hout- en metaalbewerking. En ik ontdekte grafische vormgeving: Illustrator en Photoshop.” De academie bleek toch niet haar ding te zijn. Nina: “Ik was het beu om steeds de betekenis van een kunstwerk uit te leggen. Je kunt toch ook gewoon iets maken omdat je het mooi vindt? Al die poeha en diepgang. Ik vond de docenten streng en hoogdravend. En ik had weer het gevoel dat ik achterliep. Daarom stopte ik bij de academie.”
Dat had ik veel eerder moeten doen
Ze kwam tot de conclusie een mbo-opleiding te volgen. Dat was beter voor haar zelfvertrouwen. De opleiding grafische vormgeving van het ROC leek dan ook een logische stap.
Nina: “Dat had ik veel eerder moeten doen. Ik zit nu in mijn vierde jaar en mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid. Het is een fijne school, met leuke docenten. En ik heb leuke opdrachten mogen doen. Bij het vak branding maakte ik voor schoenenmerk Vans een fashionable EHBO-tasje, speciaal voor skaters. Want die vallen veel. Ook maakten we samen met de leerlingen van de academie voor journalistiek een magazine voor Vrijwilligers Tilburg. Dan keken we samen welke vormgeving bij de teksten paste. Heel leerzaam.
Grafische vormgeving draagt bij aan herkenning van de doelgroep
Nu loopt ze stage bij ContourdeTwern. Nina: “Ik vind de organisatie warm, de mensen sociaal en gezellig. Ik vind het ook interessant dat het een maatschappelijke organisatie is, die mensen verder helpt. Want ik help graag mensen.” Hoe komt dat terug in de grafische vormgeving. Nina: “De manier waarop de grafische vormgeving wordt geuit, kan de doelgroep activeren. Ik heb bijvoorbeeld mogen bijdragen aan een mantelzorgcampagne. Veel mantelzorgers nemen hun taak vanzelfsprekend. Onze media uitingen maakten duidelijk dat ze dat wel zijn en zorgde voor herkenning én erkenning van de doelgroep.”
Ik vind de organisatie warm, de mensen sociaal en gezellig. Ik vind het ook interessant dat het een maatschappelijke organisatie is, die mensen verder helpt. Want ik help graag mensen.
Nina van Wijk over haar stage bij ContourdeTwern
Ze raadt studenten dan ook hun stage op de afdeling communicatie te doen. Nina: “Je helpt mensen misschien minder direct dan bij het sociaal werk of jongerenwerk, maar je merkt wel dat media uitingen mensen aanzet tot bewustwording en actie.”
Bezige bij
Sinds augustus heeft ze diverse opdrachten uitgevoerd. Nina: “Jongerenwerk R-Newt heeft een leuke, speelse stijl met veel kleurgebruik. Leuk om daarmee posters en infographics vorm te geven.”
Voor de OpstapBus maakte ze een mooie illustratie van een bus. Voor een educatieproject voor kinderen in Loon op Zand maakte ze een praatplaat. En voor tijdschrift De Draad hielp ze mee de website te ontwikkelen door een huisstijlhandboek te maken.
Eind juni is ze afgestudeerd. Ze hoopt daarna als een vaste vormgever bij een bedrijf te werken. Nina: “Vaak huren bedrijven een grafisch vormgeefbureau in, maar ik werk liever bij een bedrijf die een vormgever in huis heeft.”
Met dat onzekere meisje op de basisschool is het helemaal goed gekomen. Nina: “Ik voel me soms nog wel eens Klein Duimpje in de grote, volwassen wereld, maar onzeker ben ik niet meer. Ik heb een groot sociaal leven. Ik heb vrienden van alle scholen die ik volgde, en ik volg nu een leuke opleiding en loop stage op een gezellige afdeling waar ik helemaal mezelf kan zijn. Wat wil je nog meer?”

Wil jij ook een stage bij een sociale werkgever?
Bekijk de stagevacatures en vind er één die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld en vind jouw stageplek.