Spring naar content

Vivian van Esch | sociaal werker, team Waalwijk   

Dankzij een studiekeuzetraject ontdekte Vivian van Esch (21) dat sociaal werk bij haar paste. Vivian: “Het geeft me voldoening om kwetsbare buurtbewoners krachtiger te maken, met zowel de individuele hulp die we bieden als de gezamenlijke activiteiten die we organiseren.”.  

Ondernemende geest 

Vivian heeft een ondernemende geest. Op jonge leeftijd wist ze al dat ze een eigen zaak wilde starten. Toch wist ze niet zeker of het bedrijfsleven haar trok. Vivian: “Betrouwbaarheid en loyaliteit zijn mijn karaktereigenschappen. In mijn privéleven merkte ik dat iedereen bij me kwam voor advies op het gebied van gezondheid en relaties. Ik kan goed verbindingen leggen en in oplossingen denken. De uitslag van het studiekeuzetraject spreekt dus voor zich. In het sociaal werk kan ik zowel mijn sociale als organisatorische kant verenigen.”

Vivian volgt nu de opleiding Social Work bij Avans Hogescholen. Volgend jaar juni studeert ze af. Vorig jaar zag ze de vacature voor sociaal werker bij ContourdeTwern. Ze solliciteerde en werd aangenomen.  

Vivian  | sociaal werker bij ContourdeTwern, team Waalwijk 

Met kleine stapjes bereik je meer 

Ze heeft geen spijt van haar keuze. Vivian: “Ik vind het geweldig om samen met bewoners die stappen te maken, die ze nodig hebben om te groeien. Want iedereen is uniek en iedereen heeft zijn eigen proces. Je moet daarin niet teveel stappen tegelijk willen maken, dat schrikt af. Soms bereik je met kleine stapjes meer. Zoals bij de eenzame vrouw die dankzij mijn ondersteuning naar een activiteit kwam en daar een gezellig maatje vond. Of zoals bij de man met gezondheidsklachten die door de activiteiten zich fysiek ook weer beter voelde, want sociale contacten dragen bij aan herstel. Daar ben ik van overtuigd.”

Ze werkt bij wijkcentra De BaLaDe en Bloemenoord in Waalwijk. Hier voelt ze zich als een vis in het water. Vivian vertelt: “Vanaf dag één kreeg ik van het team verantwoordelijkheid, daardoor krijg ik zelfvertrouwen. Tegelijkertijd ben ik jong en bevlogen en ben ik geneigd om projecten groots aan te pakken. Het team motiveert me, maar trapt dan ook op de rem, wanneer nodig. Ook ik moet soms kleine stapjes nemen.”.

De kracht van community building 

Ze gelooft heilig in de kracht van community-building. ”Afgelopen zomer organiseerden we het ContourdeSoleil zomerprogramma met activiteiten als een bingo en wijklunch. Hierdoor werden buurtbewoners zelf getriggerd een buurtbarbecue te organiseren. Hoe mooi is dat?”. Ook zet ze samen met andere sociale organisatie de voelsprieten uit om wijkbewoners met elkaar te verbinden. Vivian: “Volgend jaar wordt het Magnoliapark verbouwd. Dan staan we samen met de politie, de gemeente, de woningbouwvereniging met een stand op het plein om voorlichting te geven en ondersteuning te bieden. Vorige week was ik aanwezig op een bijeenkomst over Orange the World, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Mooi om te zien hoe wethouders, Veilig Thuis, Sterk Huis, ContourdeTwern, scholen en ervaringsdeskundigen stil staan bij geweld tegen vrouwen en meisjes en alle krachten bundelen om dit onderwerp op de kaart te zetten. Dat is één van de doelen waar community building voor staat.”  

Een stukje persoonlijke aandacht is van onschatbaar belang. Wat voor ons heel klein of gewoon is, is voor de ander heel betekenisvol.  

Vivian  | sociaal werker bij ContourdeTwern, team Waalwijk 

Voor mensen door het vuur gaan 

Wat wil ze mensen meegeven die ook sociaal werker willen worden? Vivian: “Je moet bereid zijn om voor mensen door het vuur te gaan. Ik word er blij van als ik zie wat wij als team voor een ander kunnen betekenen, of dat nu op grote of op kleine schaal is. Een stukje persoonlijke aandacht is voor iemand die de hele dag alleen thuiszit van onschatbaar belang. Alleen de vraag ‘hoe gaat het met je’, is dan al voldoende. Want wat voor ons heel klein of gewoon is, is voor de ander heel betekenisvol. Dus … sociaal werker worden? Gewoon doen!”  

Is dit werk voor jou?

Bekijk de vacatures en vind er één die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.