Spring naar content

Willem van de Voort | jongerenwerker R-Newt Kids in Tilburg-Zuid

Willem van de Voort (37) werkt al sinds 2009 bij ContourdeTwern. Hij begon als sociaal werker, maar zijn hart en specialisme liggen overduidelijk bij het kinderwerk. Toen vorig jaar de kans voorbij kwam om jongerenwerker te worden bij R-Newt Kids (het kinderwerk van ContourdeTwern) greep hij die met beide handen aan. Willem: “Ik spoor kinderen aan om hun talenten te ontdekken en bied een luisterend oor bij lastige situaties. Dit werk past me als een goed zittende handschoen.” 

Bakker of timmerman

Bakker wilde hij worden, net als zijn vader. Of timmerman. Willem: “Als klein jongetje had ik mijn eigen gereedschapskist en maakte ik vogelhuisjes.” Toch liep zijn carrière anders. Na de mavo en havo studeerde hij sociaalpedagogische hulpverlening (SPH). In het laatste jaar van de SPH liep hij stage bij het Tilburgse wijkcentrum De Poorten van ContourdeTwern. Hij solliciteerde naar de functie sociaal werker en werd aangenomen bij hetzelfde wijkcentrum.

Met grote groepen werken geeft veel voldoening

Hij richtte zich vooral op de activiteiten van het kinderwerk, zoals de woensdagmiddagclub, het Kinderkookcafé, het Kindereiland en het Kinderpersbureau.

Willem: “Bij het Kindereiland (tegenwoordig R-Play) trokken we met een bus vol met speelgoed en spelletjes de wijk in om het buitenspelen te stimuleren. Met de kinderen van het Kinderpersbureau maakten we een journaal in de wijk en gingen met de camera op pad. Daar heb ik heel veel goede herinneringen aan. Ik vind het een uitdaging om in groepsverband samen met kinderen een leuke activiteit te organiseren. Een grote groep geeft me veel voldoening, anders heb je het idee dat je niet hebt gewerkt.”

Willem aan het werk in de wijk

Van niets iets maken

Willem heeft de afgelopen jaren in veel wijken en wijkcentra gewerkt. Volgens zijn manager heeft hij het talent om van niets iets te maken. Willem: “Bij wijkcentrum De Ypelaer in Tilburg-Noord was de vijver in het park lek. Het water stond laag, de kuikens van de ganzen en eenden kwamen niet op de waterkant en dreigden te verzuipen. Tot ontzetting van de wijkbewoners. Samen met buurtkinderen maakte ik houten bruggetjes, zodat de kuikens veilig op de waterkant konden. Een geweldige actie, daar hebben we het Brabants Dagblad mee gehaald.”

Ook vertelt Willem dat er een aantal jaar geleden naast wijkcentrum Koningshaven in de wijk Fatima een opvang voor Syrische vluchtelingen was gevestigd. Voor de kinderen in die opvang werd nagenoeg niets georganiseerd. Willem werkte toentertijd in wijkcentrum Koningshaven. Hij zorgde voor sprankelende activiteiten voor zowel de kinderen van de opvang, als voor de buurtkinderen. Willem: “Zo kon ik mij weer volledig uitleven in het organiseren van grootschalige activiteiten.”

Kansen en krachten voor kinderen

De laatste jaren werkt Willem in Tilburg-Zuid, vanuit de wijkcentra Jeruzalem en Koningshaven trekt hij de wijk in om kinderen te enthousiasmeren voor gezamenlijke activiteiten. Willem: “Niet alle kinderen zijn even sociaal vaardig. Wanneer je ze samen laat spelen, leren ze die sociale vaardigheden. Daarnaast doen ze nieuwe contacten op en maken ze nieuwe vriendjes. Sommige kinderen hebben het thuis niet makkelijk. Zoals bij het kind dat thuis alleen maar chips kreeg. Dan nodig ik haar uit bij het Kinderkook Café, zodat ze weer even gezonde voeding binnen krijgt. Of bij een kind uit een andere cultuur die kampt met taalachterstand zorg ik samen met de ouders voor een Disney-kanaal in het Nederlands. Door kinderen kansen te bieden, draag ik bij aan de ontwikkeling van het kind en geef ik de ouders hopelijk een stukje bewustwording mee.”

Je kind is handiger dan je denkt

Willem focust op talentontwikkeling van de kinderen. Willem: “Ik probeer hen bijvoorbeeld ouderwetse handigheid bij te brengen.  Zoals solderen, figuurzagen, een stopcontact te maken of een lampje te laten branden met een schakelaar. Handige skills voor als ze later groot zijn. Met de kinderen maken we ook vogelhuisjes en bijenhotels. Om hen een beetje milieubewust te maken. Natuureducatie is belangrijk, maar nog belangrijker vind ik dat ze kunnen timmeren. Ook bij de Kinderbouwspeelplaats timmeren we flink aan de weg. We maken we met 100 kinderen van houten pallets een heus huttendorp!

Als ouders zeggen ‘dat kan mijn kind niet’, zeg ik ‘dat kan je kind wel, die is handiger dan je denkt.

Willem van de Voort | jongerenwerker bij R-Newt Kids

Meegaan met de tijd

Willem is onderdeel van het team jongerenwerkers en kan het goed met jongeren vinden. Soms valt hij in bij de Freezone, de jongereninloop of loopt hij mee met collega jongerenwerkers waarbij hij heel veel leert van hun expertises als seksualiteit en ondermijning. Willem: “Ik focus me vooral op kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar bij R-Newt Kids. Ik ben pedagoog en gespecialiseerd in buitenspelen. Dat is nog steeds van deze tijd. Daarnaast zijn steeds meer kinderen bezig met gamen en zitten veel online. Gamen moet je echter niet alleen doen, dus besteed ik bij de activiteiten aandacht aan het gamen door het in een collectieve vorm te gooien middels een game battle. Dan kunnen ze de week daarna weer samen buitenspelen.”

Willem wil met zijn activiteiten meer inspelen op de mogelijkheden van het wereldwijde web. Willem: “Met de faciliteiten en materialen die R-Newt ter beschikking stelt, heb ik makkelijker ingang tot het internet, websites en sociale-media kanalen. Ik kan samen met de kinderen een podcast maken van de activiteiten en deze via TikTok, YouTube of Facebook meteen online zetten. Hoe interactief is dat?”

Wees innovatief en proactief

Wat wil hij toekomstige jongerenwerkers meegeven? Willem: “Je hebt de vrijheid om activiteiten op te zetten, die jongeren en kinderen volgens jou nodig hebben. Ga niet zitten wachten op een opdracht van een leidinggevende, maar wees innovatief en ga zelf proactief aan de slag. Is er bijvoorbeeld geen veilige speelplek in de wijk, probeer dan een veilige plek te creëren. Door bijvoorbeeld de R-Play-bus in te zetten op een veilig grasveld. Of ga met de kinderen het park in om de natuur te ontdekken. Kikkervisjes vangen, paddenstoelen zoeken. Ruk ze even van hun spelcomputer! Het belangrijkste is dat de kinderen zich veilig voelen bij jou. Dat jij er voor ze bent. Laatst zei een kind ‘Jij kunt goed plannen, als jij er bent is het altijd een feestje!’ Een groter compliment kun je toch niet krijgen?”

Jij kunt goed plannen. Als jij er bij bent, is het altijd een feestje.’ Een groter compliment kun je niet krijgen.

Willem van de Voort | jongerenwerker bij R-Newt Kids

Is dit werk voor jou?

Bekijk de vacatures en vind er één die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.

Is dit werk voor jou?

Bekijk de vacatures en vind er één die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.

Meer ervaringsverhalen

Jasper Adolfs | staffunctionaris bij de afdeling Innovatie en Beleid, Tilburg

Een beleidsstuk, subsidieverzoek of (tussentijdse) verantwoording valt of staat met een duidelijk verhaal. Jasper zet de oplossing voor de uitdaging graag overzichtelijk op papier. Zo weet de klant wat ze van ContourdeTwern mag verwachten. Jasper Adolfs (39) is staffunctionaris bij de afdeling Innovatie en Beleid van ContourdeTwern.

Chawa van der Jagt | staffunctionaris bij de afdeling Innovatie en Beleid

Chawa van der Jagt (51) is staffunctionaris bij de afdeling Innovatie en Beleid van ContourdeTwern. Als beleidsmedewerker heeft ze de…

Fatima Elabbassi | sociaal werker wijkcentrum De Ypelaer, Tilburg

In wijkcentrum De Ypelaer in Tilburg-Noord komen veel vrouwen van verschillende nationaliteiten. Sommige van hen hebben zijn van ver gekomen…

Amar Afkir | allround medewerker crediteurenbeheer

Amar heeft een heel bewuste overstap gemaakt naar een sociale werkomgeving. Hij zocht een organisatie waarin hij bij kan dragen…

Lisanne Schapendonk | staffunctionaris innovatie en beleid

Voor Lisanne is werken aan een veerkrachtige en vitale samenleving elke dag weer een uitdaging. ‘Het geeft veel voldoening om…

Willem van de Voort | jongerenwerker R-Newt Kids in Tilburg-Zuid

Willem van de Voort (37) werkt al sinds 2009 bij ContourdeTwern. Hij begon als sociaal werker, maar zijn hart en…