Spring naar content

Lisanne Schapendonk | staffunctionaris innovatie en beleid

Voor Lisanne is werken aan een veerkrachtige en vitale samenleving elke dag weer een uitdaging. ‘Het geeft veel voldoening om te kunnen meewerken aan de uitdagingen van nu én de toekomst.’

De spin het web

Lisanne (29) woont samen met haar vriend in Berkel-Enschot en houdt ervan om leuke dingen te doen met de mensen die dicht bij haar staan. En ze is dol op reizen. Pasgeleden was ze nog drie weken in Thailand. Als jong meisje wilde ze later dierenarts worden. Of kapper. Lisanne: “Ik had nog niet echt een roeping. Die kwam pas later op het mbo.” Op het Helicon in Tilburg koos ze voor de richting Management Stad en Wijk. “Daar werd mijn interesse voor de non-profit sector aangewakkerd. Daarom koos ik na het mbo de hbo-opleiding Bestuurskunde bij Avans Hogescholen in Den Bosch. Hier kwam ik erachter dat het sociaal domein me trok. Met en voor mensen bezig zijn en bijdragen aan het oplossen of voorkomen van sociaal-maatschappelijke problemen die in de maatschappij spelen. De spin in het web zijn.”

Dichter bij het vuur

Na haar afstuderen heeft ze een aantal jaren gewerkt bij gemeenten. Eerst als ondersteunend beleidsmedewerker en later als beleidsadviseur. Lisanne: ‘Hoewel ik het beleidswerk interessant vond, merkte ik dat ik ver van het vuur afstond. Wanneer ik in gesprek ging met de subsidiepartners, dacht ik ‘ik wil aan de andere kant van de tafel zitten, want daar gebeurt het’. Dus toen de vacature staffunctionaris innovatie en beleid bij ContourdeTwern voorbij kwam, greep ik mijn kans.”

Ze werkt nu één jaar en drie maanden bij ContourdeTwern en ziet alleen maar voordelen. “ContourdeTwern is een netwerkorganisatie, die zich sterk inzet op innovatie. Goede ideeën worden snel tot uitvoering gebracht. Je kan hier écht van betekenis zijn.  Ik zie hier veel energiewinsten en zit echt dichter op het vuur. Precies wat ik wilde!”

Meten is weten

ContourdeTwern is actief in 14 gemeenten. Al staffunctionaris ondersteunt Lisanne drie managers verdeeld over vijf gemeenten. Lisanne: “Ik maak offertes. Ik denk mee met actualiteiten en ontwikkelingen die spelen binnen de teams’’. Daarnaast moet ContourdeTwern verantwoording bij gemeenten afleggen. Dat doet de organisatie o.a. middels het presenteren van jaarverslagen. Lisanne: “Ik vind schrijven heel leuk en heb een vlotte pen. Een jaarverslag maak je samen met het team, waarbij ik zorg dat alles goed met elkaar verbonden wordt en goed op papier komt te staan. Daar ben ik trots op.”

Stappen zetten richting diversiteit en inclusie

Maar Lisanne doet meer dan alleen het schrijven van jaarverslagen. “Met het team innovatie en beleid voeren we allerlei projecten uit die bijdragen aan een vitale en veerkrachtige organisatie én samenleving.  Denk bijvoorbeeld aan projecten rondom impact, kwaliteit, innovatieve pilots, ook vanuit onze beleidsvisie.

Iedere staffunctionaris heeft eigen hoofdthema’s. Zo is Lisanne en haar team op het moment druk bezig met diversiteit en inclusie binnen de organisatie. Lisanne: “Vanuit de Sociaal Economische Raad (SER) hebben we een ‘Diversiteit Charter’ ondertekend en ons gecommitteerd om stappen te zetten richting meer inclusie en diversiteit op de werkvloer. We hebben vorig jaar masterclasses en een verdiepingssessies georganiseerd, om te komen tot een plan van aanpak voor 2023 en verder. Samen met een projectgroep begeleid ik dit proces’.

Geen dag hetzelfde

‘De ene dag schrijf je een jaarverslag, de andere dag ben je inhoudelijk betrokken bij het organiseren van een masterclass of werksessie met betrokken uitvoerders.’ Zo organiseerde ze onlangs een werksessie voor sociaal werkers. Lisanne: “We voeren mantelzorgondersteuning uit in elf gemeentes. Mantelzorgondersteuning is volop in ontwikkeling. We zitten in de beginperiode van de dubbele vergrijzing; mensen blijven langer thuis wonen en er zijn grote tekorten in de zorg. Die aspecten zorgen voor meer belasting op de mantelzorger. We moeten met onze dienstverlening op deze invloeden inspelen. In de werksessie kwamen sociaal werkers uit alle werkgebieden bij elkaar om tot komen tot concrete acties. Deze gaan we verwerken in een plan.”

ContourdeTwern is in veel gemeenten actief, we kunnen leren van elkaars successen. Een groot voordeel.

Lisanne Schapendonk | staffunctionaris innovatie en beleid

Als een warm bad

Lisanne is dan elke keer erg onder de indruk van de passie en de bevlogenheid van haar collega’s. “Binnen ContourdeTwern hebben mensen zoveel passie voor hun werk. Dat inspireert mij en wakkert bij mij ook het vuurtje aan om dagelijks met dit prachtige werk aan de slag te gaan. Je wordt hier gezien als mens en de menselijke maat staat bovenop. Het team kijkt naar je talenten, waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Omdat hier de focus op wordt gelegd, draagt het team en  de organisatie bij aan je ontwikkeling. Geen dag is hetzelfde en ik leer iedere dag bij.”

Werken in het welzijn laat je hart sneller kloppen

Ze wil sollicitanten meegeven om vooral zichzelf te blijven. Lisanne: “Zijn er onderwerpen die het welzijnsland raken waar je hart sneller van klopt, laat het blijken. En maak gebruik van de kennis en kunde die je hebt opgedaan bij andere werkgevers. Hiermee kun je een goede aanvulling zijn op ons team.”

Is dit werk voor jou?

Bekijk de vacatures en vind er één die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.

Meer ervaringsverhalen

Jasper Adolfs | staffunctionaris bij de afdeling Innovatie en Beleid, Tilburg

Een beleidsstuk, subsidieverzoek of (tussentijdse) verantwoording valt of staat met een duidelijk verhaal. Jasper zet de oplossing voor de uitdaging graag overzichtelijk op papier. Zo weet de klant wat ze van ContourdeTwern mag verwachten. Jasper Adolfs (39) is staffunctionaris bij de afdeling Innovatie en Beleid van ContourdeTwern.

Chawa van der Jagt | staffunctionaris bij de afdeling Innovatie en Beleid

Chawa van der Jagt (51) is staffunctionaris bij de afdeling Innovatie en Beleid van ContourdeTwern. Als beleidsmedewerker heeft ze de…

Fatima Elabbassi | sociaal werker wijkcentrum De Ypelaer, Tilburg

In wijkcentrum De Ypelaer in Tilburg-Noord komen veel vrouwen van verschillende nationaliteiten. Sommige van hen hebben zijn van ver gekomen…

Amar Afkir | allround medewerker crediteurenbeheer

Amar heeft een heel bewuste overstap gemaakt naar een sociale werkomgeving. Hij zocht een organisatie waarin hij bij kan dragen…

Lisanne Schapendonk | staffunctionaris innovatie en beleid

Voor Lisanne is werken aan een veerkrachtige en vitale samenleving elke dag weer een uitdaging. ‘Het geeft veel voldoening om…

Willem van de Voort | jongerenwerker R-Newt Kids in Tilburg-Zuid

Willem van de Voort (37) werkt al sinds 2009 bij ContourdeTwern. Hij begon als sociaal werker, maar zijn hart en…